Van sportsponsoring word je dik, maar het mag want iemand moet het WK natuurlijk wel betalen. Het 'glaasje' wijn moet kunnen. En boeren moeten van alles, maar scharrelen maar aan om het toch te redden in de Nederlandse bestuurlijke jungle.
Zulk soort dingen bleek deze week.
'Glaasje'
Ken je dat gevoel zelf ook? Een wijntje is onschuldig. Moet gewoon kunnen. Het is tenslotte een natuurproduct en wordt van oudsher gedronken door de voorvaderen van de Slow Foodies. Maar zit het verborgen alcoholisme onder niet de minsten in Nederland misschien niet een beetje in de wijn? Het bleef muisstil toen deze week de vraag werd gesteld. Uiteraard.
Wie betaalt het WK?
We kwamen alweer verder in Brazilië. Dat belooft wat. Het volk wil brood en spelen, maar iemand moet het betalen. Daar is vooral junkfood mee belast. Foodlog bleek dat niet goed te vinden. 67% van onze lezers wil de sportsponsoring verbieden. 23% wil het onder voorwaarden toestaan. En wie betaalt dan het volgende WK? Vers geperst sinaasappel, appel- en druivensap heet gezond. In werkelijkheid zijn zulke sappies nóg gesuikerder dan Coca Cola en ook nog eens duurder. Zo'n sappiesman naast zo'n hippe OK ambachtelijke hamburgerflipper dan maar?
Talent
Wouter Klootwijk ontdekte het boerenschrijftalent van Irene van de Voort. Ze deed openhartig een boekje open over het boerenleven in de illegaliteit die het Nederlands bestuur heeft geschapen. Mijn hele bedrijf is al meer dan 10 jaar net zo illegaal als een tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Den Haag, zo begint ze één van haar reacties in een lang geworden Kort Nieuwsje over het vreemde geld waar boeren volgens het Landbouweconomisch Instituut steeds meer behoefte aan hebben.
Theater
Een absurde theatervoorstelling maakte van gelukkige beesten onduurzame en van duurzame ongelukkige. Onderwijl verloren de sterren van de Dierenbescherming hun commerciële waarde. Dat is nu officieel want het stond in de Levensmiddelenkrant die wordt gelezen door de plofkippenverkopers die altijd van iedereen met een betere kip moesten komen. Ontkennen mag, maar reken maar dat die hun buik vol hebben van de puinhoop die Nederland van dierenwelzijn heeft gemaakt.
Smakelijk!
Florine Boucher maakte een heerlijke zelfgemaakte ragú. Mens, wat doe je toch een moeite, klootte Kloot. Florine mept gewoon terug: laat mensen nou eens spelen met smaak. Lucette Faber deed aan Beltane en Nick Trachet ontdekte zijn BBQ in de bossen van Midden- en Zuid-Amerika.
En natuurlijk, broccoli ruikt naar oude Oost-Duitse keukens, maar het spul helpt je wel tegen de luchtvervuiling. Handig. Dat wisten ze daar in de steenkolentijd natuurlijk ook al.
|